Председник општине Димитровград Владица Димитров и министар Зоран Ђорђевић разговарали о проблемима са којима се суочава локална самоуправа

У оквиру посете Димитровграду, ради састанка са бугарским министром за рад и социјалну политику Бисером Петковим, Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије разговарао је јуче 25.09.2017.год. са председником општине Димитровград Владицом Димитровим.

„Разговарали смо о проблемима са којима се суочава локална самоуправа. Постоји простор за сарадњу између ресорног министарства и општине Димитровград. Димитровград је започео одређене пројекте, које ће Министарство рада и социјалне политике подржати и надам се да ће то бити од великог значаја за сам град. Кроз реализацију пројеката желимо да променимо положај који у суштини Димитровград данас има, како би постао привлачнији за стране инвеститоре, а самим тим и млади ће се задржати овде“, каже у изјави за медије, министар Зоран Ђорђевић.

На питање о школовању деце миграната у Србији, министар Ђорђевић каже:
„Обишли смо и Центар за мигранте овде у Димитровграду, како би видели у каквим условима они живе. С обзиром да мигранти проводе одређено време у Србији, ми као држава желимо да будемо одговорни према њима и да пружимо деци мигрантима право на школовање у нашој земљи“, истиче Ђорђевић.

Владица Димитров, председник општине Димитровград говори за медије о демографској слици општине, сарадњи са Министарством рада и социјалне политике, транзитном туризму, пројектима трансграничне сарадње и образовању на бугарском језику.

„Осим незапослености, наш највећи проблем је демографски лоша слика Димитровграда, који је изгубио две трећине становништва од послератних година до данас. Са министром Ђорђевићем смо разговарали о одређеним пројектима, који се тичу и запошљавања. Наиме, Радна зона Белеш је завршена и ту очекујемо нова упошљавања. Било је речи и о реконструкцији „Дома за старе“ и „Центра за социјални рад“ где ће поменуто министарство имати веома значајну улогу. Ми смо транзитно подручје које доста полаже на транзином туризму и туризму уопште. Пуно бугарских грађана посећују нашу општину. Нама су изузетно битне приступне саобраћајнице на Коридору 10. Надам се да ће обе петље, “Димитровград – Исток“ и “Димитровград – Запад“ бити завршене на пролеће, тако да ће Димитровград добити транзитни карактер. У последњих десетак година сарађујемо веома успешно на реализацији трансграничних пројеката са општинама и градовима из Републике Бугарске, а тренутно радимо пројекат реконструкције „Центра за културу“ у Димитровграду. Што се тиче бугарске националне мањине, не постоје горући проблеми. Образовање на бугарском језику је присутно у димитровградској гимназији, док у Основној школи нема образовања на матерњем језику из разлога што родитељи деце која полазе у први разред не желе да им се деца образују на матерњем језику“, закључио је Димитров.

Преузето са интернет портала ФАР.