Одржана конститутивна седница Одбора за здравље и социјалну политику СКГО

У Београду је 11. априла одржана конститутивна седница Одбора за здравље и социјалну политику Сталне конференције градова и општина Републике Србије. На седници је потврђен мандат свих чланова Одбора из 20 градова и општина, а за потпредседницу овог тела изабрана ја Александра Поповић, председник општине Сурдулица.

У изјави за портал ФАР председник општине Димитровград и председник Одбора Владица Димитров је рекао да је на заседању формирана Радна група за здравље која ће се бавити сликама здравља у градовима и општинама у Републици Србији.

„Радна група за здравље при Одбору бавиће се доступношћу хитне медицинске помоћи, односно доступношћу здравствене заштите поготово у малим општинама као што је Димитровград, а које имају Домове здравља без организоване службе за хитну медицинску помоћ и чине око 30% становништва. Прва радионица на тему хитне медицинске помоћи биће одржана 26. априла у Београду и на њој ће присуствовати директори Домова здравља, Ургентних центара, Завода за хитну медицинску помоћ, као и представници Медицинских факултета и Министарства здравља“ – истакао је Димитров.

Димитров је нагласио да је на конститутивној седници донешена одлука о плану рада Одбора за здравље и социјалну политику и да ће у току ове године бити одржане још 3 седнице које ће бити посвећене новим законима и да ће Одбор чији је он председник дати своје предлоге и сугестије у вези њих. Он је рекао да се ради о изменама и допунама Закона о социјалној заштити, као и о новом Закону о здравственој заштити, према којем ће оснивачка права над Домовима здравља преузети Република Србија и додао да ће се они у току ове године наћи у скупштинској процедури.

На конститутивној седници Одбора за здравље и социјалну политику СКГО су присуствовали Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља, Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Биљана Зекавица, начелница Инспектората социјалне заштите, Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије и Ђорђе Станишић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.