Председник општине Димитровград Владица Димитров потписао Меморандум о сарадњи са представницима тима ReLOaD програма

Димитровград, Чачак, Шабац, Крагујевац и Параћин изабрани су у оквиру јавног позива за јединице локалне самоуправе за учешће у Регионалном програму локалне демократије на Западном Балкану под називом ReLOaD. Тим поводом председник општине Димитровград Владица Димитров потписао је јуче 15.11.2917. год.  у Београду Меморандум о сарадњи са представницима овог програма.

Како је предвиђено, одабране општине и градови ће, уз  финансијску и стручно-саветодавну помоћ тима ReLOaD  пројекта јачати партнерство између локалних власти и цивилног друштва, на добробит грађана и локалних заједница.

У специјалној телефонској изјави за портал ФАР, председник општине Димитровград Владица Димитров је рекао, да се потписивањем Меморандума општина Димитровград нашла међу 5 локалних самоуправа у Србији које су укључене у ReLOaD . Димитров каже да је предвиђено око 100 хиљада евра по локалној самоуправи за наредне две године и реч је о финансирању пројеката организација цивилног друштва, али програма који су од јавног интереса.

“Без обзира што ће другачије да се ради конкурсна документација, мониторинг и евалуација, општина ће од тога имати велику корист јер ће прво подићи сопствене капацитете и капацитете невладиних организација, које ће учествовати у овом пројекту” – нагласио је председник општине.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД, финансира Европска унија, а имплементира Програм Уједињених нација за развој УНДП.

Одабране партнерске општине и градови ће имати прилику да искористе бесповратна финансијска средства у износу од пола милиона еура за финансирање пројеката од јавног интереса које ће да спроводе организације цивилног друштва у наредне две године. Посебна пажња биће посвећена пројектима који доприносе оснаживању жена, младих и друштвено маргинализованих група.

Преузето са интернет портала ФАР.