У организацији АК „Балкан“ у Димитровграду је по први пут организована културно-спортска манифестација „Ђурђевданска трка – Паметник 2018.“.

У организацији АК „Балкан“ у Димитровграду је по први пут организована културно-спортска манифестација „Ђурђевданска трка – Паметник 2018.“.

Манифестацију је отворио г-дин Владица Димитров, председник општине Димитровград, а присутне у конференцијској сали у спортском центру „Парк“ је поздравио и г-дин Јулијан Китипов, први секретар Амбасаде Р. Бугарске у Београду. Председник општине Димитровград је овом приликом уручио захвалнице Амбасади Р. Бугарске у Београду и компанији „Трејс ПЗП Ниш АД Ниш“ коју је представљао г-дин Теодор Одрински. После свечаног отварања и поздравних говора, наставници из основне школе „Христо Ботев“ и гимназије „Св. Ћирило и Методије“ су одржали предавања из веронауке и историје која су била посвећана великом православном празнику Ђурђевдану и историји спомен костурнице „Паметника“. Одмах након завршетка предавања такмичари су организованим превозом кренули ка стартним позицијама.

Такмичење је почело у 10 ч. и 30 мин.када је означен почетак трке за дечаке и девојчице 1. и 2. разреда основних школа а завршено је око 11 ч. и 30 мин. када су кроз циљ прошли такмичари у конкуренцији сениора и сениорки.
Победник у конкуренцији сениора је Марко Ранковић из Лазаревца док је код сениорки најбржа била Јована Величковић из Нишa.

Учествовало је укупно 130 такмичара из 9 градова из Србије и Бугарске (Димитровград, Пирот, Ниш, Босилеград, Лазаревац, Зајечар, Луковит, Пирдоп и Плевен).

Покровитељ овог догађаја је општина Димитровград а финансијску подршку су пружили Амбасада Р. Бугарске у Београду и „Трејс ПЗП Ниш АД Ниш“.