У Димитровграду представљен пројекат „Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије“ и потписан Споразум о додели бесповратних средстава

У Димитровграду представљен пројекат „Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије“ и потписан Споразум о додели бесповратних средстава

Пројекат „Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије“, који посредством Амбасаде Републике Бугарске у Републици Србији и уз финансијску подршку Владе Републике Бугарске спроводи Заштитник грађана, представљен је 3. маја у Димитровграду. Такође, потписан и Споразум за доделу бесповратних средстава за реализацију датог пројекта, који ће у периоду од 18 месеци бити спроведен у 12 општина и градова у Србији, међу којима је и Димитровград.

Тим поводом Димитровград су 3. маја посетили заштитник грађана Зоран Пашалић, заменик заштитника грађана Роберт Сепи, омбудсманка Републике Бугарске Маја Манолова и амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Радко Влајков.

Гости из Србије и Бугарске положили су цвеће на споменик Василу Левском у центру града, након чега су одржали састанак са председником општине Димитровград Владицом Димитровим.

Скупу који је потом одржан у конференцијској сали Спортско-туристичког центра и на коме је свечано потписан Споразум о бесповратним средствима која Заштитнику грађана додељује Министарство спољних послова Републике Бугарске посредством Амбасаде Републике Бугарске присуствовали су представници локалне самоуправе, културних и образовних институција, невладиних организација, Националног савета, као и медији и заинтересовани грађани.

Присутне је поздравио председник општине Владица Димитров, који је између осталог истакао да је једна од идеја пројекта да се у рад омбудсмана у Србији у срединама у којима живе припадници бугарске националне мањине укључи и канцеларија омбудсмана Републике Бугарске, чиме ће услуге Заштитника грађана бити подигнуте на виши ниво.

Амбасадор Републике Бугарске у Србији Радко Влајков рекао је да је овај вид сарадње важан корак у пружању подршке развоју демократског друштва у Србији као земљи која је на путу ка ЕУ, те да је данашњи сусрет први званични састанак омбудсмана двеју суседних земаља. Такође, нагласио је значај могућности да омбудсман и његови сарадници практично дођу до свих грађана, укључујући и области насељене бугарском националном мањином, уместо да грађани одлазе Заштитнику грађана у Београд. Тиме ће бити омогућен много бољи контакт грађана са овом институцијом, што је и циљ овог пројекта, за који је намењено укупно 35.000 евра, односно 70.000 лева.

Омбудсманка Републике Бугарске Маја Манолова најавила је да ће у наредном периоду у Србији бити отворено 12 мобилних пријемних канцеларија за сусрете грађана са омбудсманом, те истакла жељу да се и сама укључи у реализацију пројекта у местима насељеним припадницима бугарске националне мањине, какви су Димитровград и Босилеград. Неопходно је пружити подршку мањинама када је у питању заштита њихових права, при чему људска права као таква морају имати приоритет над свиме, истакла је Манолова. Према њеним речима, у плану је и организовање сусрета балканских омбудсмана, чиме би се направила својеврсна мрежа институција Заштитника грађана на простору Балкана и била омогућена боља сарадња и размена искустава.

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да ће омбудсмани Србије и Бугарске наставити свој рад са циљем да грађани обе државе постигну своја права, као и да у сарадњи заштитника грађана двеју земаља не могу постојати границе. Такође, истакао је и потребу активности грађана, који треба да скрену пажњу на своје проблеме, док је задатак Заштитника грађана њихово решавање. Спровођење датог пројекта омогућиће да питања заштите грађанских права и права мањина буду решена за краће време него што је то било раније, нагласио је Пашалић.

Након представљања пројекта и потписивања Споразума, одржан је разговор са представницима цивилног друштва у Димитровграду, који су изнели неке од проблема припадника бугарске националне мањине из сфере културе, образовања, информисања и других области.

Извор: фар.рс