Више од 50 пољопривредника потписало уговоре за субвенционисање пољопривредне производње из буџета општине Димитровград

Више од 50 пољопривредника са територије општине Димитровград данас је потписало уговоре за доделу подстицајних средстава за пољопривредну производњу. На општински конкурс за доделу подстицајних средстава, каже помоћник председника општине Драган Манчев, пристигао је укупно 101 захтев, док је укупан број пољопривредника који су добили субвенције преко 51, од којих су неки имали и више захтева. Према речима председника општине Владице Димитрова, укупна средства која су одобрена у програму мера инвестиција у физичку имовину пољопривредних газдинстава износе 5 милиона и 400 хиљада динара, док је укупан фонд за пољопривреду који се додељује пољопривредним произвођачима и задругама на територији општине Димитровград за 2017. годину око 13 милиона динара. Највећи појединачни износ који је данас додељен износи 500.000 динара.

Димитров је подсетио да је субвенционисање пољопривредне производње мера коју општина Димитровград спроводи годинама уназад, али је такође нагласио да је од ове године започета и нешто ригорознија контрола утрошка додељених средстава.

„Наша намера није да поделимо средства из буџета за пољопривреду, а да се она не користе у предвиђене сврхе – циљ нам је да оснажимо људе који се заиста баве пољопривредом, и поготово да дамо подстицај људима који од пољопривреде живе“, каже Димитров.

Према његовим речима, због ненаменског трошења средстава већ неколико пољопривредних домаћинстава мора да врати средства са каматама. Из тог разлога Димитров апелује на све пољопривреднике да средства наменски троше и да се, уколико из било ког разлога то не могу да учине, обрате пољопривредној служби и помоћнику за пољопривреду како би им била пружена адекватна помоћ.

Када је у питању рангирање и бодовање, које је вршила Комисија за пољопривреду, Димитров истиче да је процедура била професионална и максимално транспарентна, а највећи број бодова су добили озбиљнији пројекти и пољопривредници који живе искључиво од пољопривреде. Прелиминарна ранг-листа била је доступна на огласној табли Општине Димитровград, тако да су сви подносиоци захтева могли да имају увид у резултате рангирања.

Према речима Драгана Манчева, бодовање је вршено на основу раније утврђене бодовне листе, према којој је, између осталог, бодован број година апликаната, тако да су пољопривредници млађих генерација добили већи број бодова у односу на пензионере. Такође, већи број бодова додељиван је апликантима којима је пољопривреда претежна делатност, односно онима који живе искључиво од пољопривреде, док су мање бодова добили они којима је пољопривреда споредна делатност. Један од критеријума био је и да ли је и колико је пута подносилац захтева аплицирао претходних година, па су они који су аплицирали више од три пута добили 5 бодова, они који су аплицирали два пута – 10 бодова, док су највећи број бодова – 20, добили подносиоци захтева који до сада нису аплицирали. Уколико је датом апликанту пољопривреда претежна делатност, комисија је доделила од 0 до 10 бодова у зависности од тога колико услова има за обављање конкретне делатности, али су, каже Манчев, по 10 бодова добили углавном сви којима је делатност била искључиво пољопривреда.

На резултате конкурса поднето је укупно 11 жалби, а према речима Драгана Манчева, веће је разматрало све жалбе, те ће њихови подносиоци у току данашњег и сутрашњег дана добити одговор да ли су њихове жалбе усвојене.