Општина Димитровград добила преко 8,5 милиона бесповратних подстицајних средстава за развој наталитета

Међу 15 општина у Србији која су добила укупно 130 милиона бесповратних подстицајних средстава за развој наталитета налази се и општина Димитровград. Заменик председника општине Димитровград Зоран Ђуров је потврдио за портал “Фар” да је општина Димитровград добила преко 8,5 милиона динара бесповратне помоћи.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић  изјавила је за РТС да конкурсом, којим је 15 општина добило средства, држава у локалним самоуправама помаже развој наталитета. Она је нагласила да је то први пут да се држава конкретним мерата бори против изумирања градова и општина. Гостујући у Дневнику РТС-а министарка је навела да се на конкурс пријавило 90 локалних самоуправа, држава је за реализовање пројеката определила 130 милиона динара, а подстицајна неповратна средства добило је 15 општина.

Министарка је потписала уговоре са представницима локалних самоуправа из општина Владичин Хан, Димитровград, Блаце, Црна Трава, Житиште, Голубац, Кнић, Трстеник, Шид, Власотинце, Бачка Топола, Сечањ, Прокупље, Нова Варош и Ириг.

Критеријуми за добијање средстава били су да општина има програм “боље демографске будућности” и свака од њих морала је да издвоји најмање 15 одсто средстава из свог буџета за популациону политику.

Преузето са интернет портала ФАР