Представници кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику одржали у Димитровграду радни састанак са представницима локалне самоуправе

За суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2017. години  из кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику извојено је 130 милиона динара. Међу 15 општина које су добиле средства нашла се је и општина Димитровград. Тим поводом данас су Димитровград посетили представници кабинета Славице Ђукић Дејановић који су одржали радни састанак са представницима локалне самоуправе.

Димитровград је једина општина у Србији која је добила сва тражена средства на конкурсу, рекао је у изјави за медије Марјан Јовановић, саветник у Кабинету за демографију и популациону политику Републике Србије и похвалио рад општинског руководства у решавању демографског проблема.

„Јако смо задовољни сарадњом са представницима локалне самоуправе и данашњом посетом желимо да јој одамо признање на читавом сету мера које се пре свега односе на новчана давања за подстицај рађања и едукацијама. У 2011. години Димитровград је достигао демографски минимум. У том периоду рођено је свега 48 беба, међутим од тада тај број константно расте из године у годину, што осликава рад и успешност општинског руководства у решавању демографског проблема“ – рекао је Јовановић.

Он је истакао да је општина Димитровград међу 41 општином у Србији које имају позитивна миграциона кретања, упркос томе што је број становника у пограничним местима све мањи и додао да ће се наредном периоду наставити са реализацијом сличних пројеката који ће овог пута обухватити миграције и стару популацију, јер је Србија шеста најстарија нација у Европи“.

О мерама популационе политике које су обухваћене пројектом, за медије је говорио др Никола Јорданов, председник локалног савета за здравље при општини Димитровград и коаутор пројекта.

Јорданов је казао да неколико година уназад локална самоуправа препознаје значај повећања наталитета, јер је то једно стратешко опредељење и улагање у будућност, односно улагање које води у очување нације, а самим тим и очување породице.

„Сам пројекат садржи четири мере популационе политике. Прва је очување породице, која као основна социјална група у друштву губи на значају и све је мање склопљених бракова. Економско јачање у циљу повећања рађања представља другу меру. Лоше материјално стање утиче и на само рађање. Зато смо ми у у пројекту предвидели повећање средстава за родитељски додатак, за прво, друго, треће и четврто дете, за самохране родитеље, као и за вантелесну оплодњу.

Једна од мера популационе политике у самом пројекту је и едукација становништва. Млади не поседују знање, вештине и искуство, које се односе на репродуктивно здравље. Полне болести су све више заступљене у узрасту од 15 до 24 година. Због тога је едукација од огромног значаја, како би се очувало репродуктивно здравље, промовисали здрави стилови живота и како би се указало на далекосежне последице полних болести уколико се оне не лече. Четврта мера је заустављање миграције. Економски услови доводе до одлива младог становништва и због тога морамо предузети одређене мере како би то спречили“ – каже Јорданов.

За спровођење мера популационе политике општина Димитровград добила је бесповратна средства у износу од 8.526.242 динара од стране кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Из општинског буџета за ову намену издвојено је 40.980.358 динара.

Преузето са интернет портала ФАР.