Валери Симеонов и Расим Љајић одржали састанак у Димитровграду

Димитровград је данас био место сусрета високих званичника двеју суседних држава – Валерија Симеонова, вицепремијера за економску и демографску политику Републике Бугарске и Расима Љајића, министра спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва и потпредседника Владе Републике Србије.

 

У изјави за медије након одржаног састанка, на коме је било речи о економским питањима која се тичу Западних покрајина, Симеонов је изјавио да је реч о незаобилазним питањима, с обзиром на то да је економија у основи државног положаја.

 

„Обе Владе су се сложиле да ситуација у којој долази до одлива становништва из Западних покрајина на првом месту настаје из економских разлога“, рекао је вицепремијер Р. Бугарске.

 

„Проблем исељавања није иманентан бугарској националној мањини – то је проблем који важи за целу земљу, јер се исељавају и Срби и припадници других мањина, искључиво из економских разлога. Нема исељавања из политичких и безбедоносних разлога, каква смо имали прилике да видимо деведесетих година. Тај проблем је актуелан и у Бугарској и у Румунији, земљама које су чланице ЕУ“, нагласио је Љајић.

 

У обраћању медијима Љајић је такође позвао бугарске инвеститоре да улажу у овај крај, те најавио да ће држава дати значајне субвенције и пореске олакшице за сваког инвеститора не само овде, већ у свакој општини у Србији. Такође, изразио је уверење да је најефикаснији лек за проблем миграција економија и подизање животног стандарда, као и да ће се кроз партнерски однос између Влада Србије и Бугарске успешно радити на решавању датих питања.

У оквиру данашњег сусрета донета је одлука о спровођењу састанка представника обе државе и формирању заједничке групе, која ће радити на решавању инфраструктурних проблема, побољшању квалитета живота и економском развоју овог краја.

Приликом данашње посете Димитровграду Симеонов и Љајић положили су венце на споменик Васила Левског у центру града, а након одржаног састанка обишли и споменик погинулим војницима за време српско-бугарског рата на Нешковом брду, где су такође положили венце.

Преузето са интернет портала ФАР.