На свечаној седници поводом празника општине Димитровград уручене општинска награда и признања

Део богатог програма поводом Дана општине Димитровград је и свечана седница, која је данас одржана у великој сали Центра за културу. У присуству бројних високих званица, представника дипломатског кора, јавног и политичког живота из Србије и Бугарске седницу, која је започела извођењем химне „Боже правде“, отворио је заменик председника Скупштине општине Димитровград Зоран Геров. Геров је истакао да је данашњи датум  значајан дан за општину, као и прилика да се направи ретроспектива онога што је у протеклој години било најзначајније.

 

Након приказивања петнаестоминутног промотивног филма о општини Димитровград, у продукцији „Positive production“, присутнима се обратио председник општине Владица Димитров, који је истакао да су у претходној години постављени врло високи циљеви, чија се лествица подиже још више.

 

„Желимо да у наредним годинама Димитровград буде још лепши, желимо још више пољопривредних произвођача и газдинстава, да никну фабрике, да нам се млади врате и да спречимо демографски колапс“, изјавио је Димитров.

 

Такође, председник општине се захвалио институцијама и сарадницима на пруженој подршци, али и позвао грађане да активно учествују како би се Димитровград мењао набоље.

 

Вицепремијер Републике Бугарске Валери Симеонов честитао је Дан општине у име Министарског савета Р. Бугарске и пожелео грађанима Димитровграда много здравља и успеха, истичући да им је Бугарска веран пријатељ и пружалац подршке у свакој покренутој иницијативи.

 

У име Владе Републике Србије гостима се обратио и државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, који је, између осталог, пожелео Димитровграду да наредне године сви започети пројекти буду завршени, објекти дати народу на корист, а да деце чији су родитељи добили подршку буде још више.

 

Централни део данашње седнице била је додела општинске награде и признања њазаслужнијим установама, институцијама и појединцима. Општинска награда у виду златника припала је Тодору Антову, за постигнуте запажене резултате у области привреде и пољопривреде. У свом обраћању Антов је нагласио да је једна од основних идеја делатности коју је покренуо да се људи мотивишу да остану у Димитровграду, те да се покаже да се од сопственог рада може сасвим пристојно живети.

 

Такође, додељена су и општинска признања, чији су овогодишњи носиоци: др Георги Александров за постигнуте запажене резултате из области медицине, Радио-телевизија „Цариброд“ за постигнуте резултате из области културе и информисања, Команда здружених снага војске и полиције за постигнуте резултате из области подизања нивоа безбедности у општини Димитровград, Канцеларија за јавна улагања, за постигнуте резултате у обнављању јавних објеката на територији општине Димитровград, Министарство привреде Републике Србије, за постигнуте резултате из области обнављања и изградње инфраструктуре на територији општине Димитровград, Министарство спољних послова Републике Бугарске за постигнуте резултате у подршци и унапређењу инфраструктуре у области културе и Јана Бошков, за хуманитарни рад у општини Димитровград.

 

Свечаној седници су присуствовали Ангел Ангелов из Министарства спољних послова Р. Бугарске, Радко Влајков, амбасадор Р. Бугарске у Београду и Едвин Сугарев, генерални конзул у Нишу, Петар Харалампиев, председник Државне агенције за Бугаре у дијаспори, Иво Димов, председник бугарске општине Димитровград, Милчо Доцов, председник општине Берковица, Светозар Шуманов, председник СО Асеновград, Трајко Младенов, председник општине Костинброд и Васил Стоилков, председник општине Сливница. Међу гостима су били и Немања Стевановић, државни секретар у Министарству спољних псолова, Драгана Тончић, начелница Пиротског управног округа, Ђорђе Станичић из Сталне конференције градова и општина, Зоран Бабић, директор Коридора Србије, Владан Васић, градоначелник Пирота, Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, Драган Алексић, председник општине Осечина, Небојша Ненадовић, председник општине Бојник, као и представници Министарства унутрашњих послова, граничне полиције, институција и удружења из Србије и Бугарске.

У другом делу седнице публика је уживала у културном програму, у оквиру којег се представио Омладински дувачки оркестар из Ботевграда, Бугарска. Наступом је озваничен почетак првог Фестивала дувачких оркестара „Цариброд“.

Преузето са интернет портала ФАР.