Богат програм поводом Дана општине Димитровград од 21. до 23. септембра

У четвртак, 21. септембра, у цркви Рождество Пресвете Богородице са почетком у 8:00 часова биће одржана литургија поводом празника Рождество Пресвете Богородице, након које ће улицама града кренути литије.

У 14:00 часова у великој сали Центра за културу биће одржана свечана седница, док је за 15:30 заказано свечано отварање новоизграђене летње сцене у дворишту Народне библиотеке „Детко Петров“.

Љубитељима традиције и ручних радова сигурно ће бити занимљива изложба старих заната и сеоског наслеђа, која ће бити постављена у делу Балканске улице од центра до хотела „Саџ-Балкан“.

Поподне и вече биће посвећени спорту и музици: од 16:00 часова на платоу код фонтане у центру града заинтересовани ће моћи да присуствују шаховској симултанки на отвореном, а у исто време планиран је и наступ мажореткиња. У оквиру првог Фестивала дувачких оркестара „Цариброд“, у 18:00 часова биће одржан дефиле, након чега ће са почетком у 19:00 часова уследити целовечерњи концерт у великој сали Центра за културу.

22. септембар, петак, биће у знаку манифестације „Изађи ми на теглу“, у којој ће се пријављени учесници надметати у припреми домаћег ајвара. У оквиру такмичења које ће у Спортском центру „Парк“ трајати од доласка такмичара у 9:00 часова до проглашења победника и доделе награда у 18:30 планирани су и музички наступи – наступ дувачких оркестара, наступ „Царибродског оркестра“, као и концерт рок бенда, а најављен је и програм за најмлађе посетиоце. Вече ће бити завршено концертом 70 година КУД-а Цариброд у Центру за културу, чији је почетак заказан за 20:00 часова.

Субота, 23. септембар, резервисана је за 15. Сајам балканског агробиодиверзитета и сеоског наслеђа, који ће и ове године бити одржан на Смиловским језерима. У оквиру сајма је, поред изложбе производа насталих у домаћој радиности, планиран и богат и разноврстан програм који ће обухватити такмичења у припреми чобанског пасуља, рибље чорбе, ловачког гулаша, као и излагање, припрему и дегустацију „царибродског доручка“. Такође, биће одржано традиционално риболовачко такмичење „Пловком против дроге“, такмичење у гађању глинених голубова и радио-оријентирингу. Посетиоци сајма моћи ће да присуствују и демонстрацији стриже оваца и обраде копита, као и традиционалних заната попут предења вуне и плетења вунених чарапа, ткања пиротског ћилима, израде дувачких инструмената од дрвета и корпи од прућа. КУД Цариброд представиће се народним играма, а посетиоци ће моћи да уживају и у етно музици са овог подручја.

Љубитељи спорта имаће прилику да у суботу у Спортском центру „Парк“ пропрате и кошаркашке утакмице у којима ће учествовати кадеткиње и кадети Војске Р. Србије и Р. Бугарске, а које почињу тачно у подне.

Преузето са интернет портала ФАР.