ОТВОРЕНА РОСА ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА У ДИМИТРОВГРАДУ

Димитровград, 24. април 2018. – У Дому здравља Димитровград отворена је Роса школа родитељства у којој ће будући родитељи добијати стручне савете и подршку током трудноће и првих година одрастања детета. Тим школе чине педијатар, гинеколоког, стоматолог и патронажне сестре, који пролазе акредитовану обуку Градског завода за јавно здравље, која је у складу са последњим професионалним стандардима у овој области.

Школа родитељства у Димитровграду једна је од укупуно 20 које Роса вода отвара у партнерству са Министарством здравља Републике Србије у оквиру иницијатве покренуте 2015. године. Осим Димитровграда, ове године подршку ће добити родитељи из Босилеграда, Бечеја, Ниша, Бољевца, Руме, Опова, Вршца, Ужица и Коцељеве.

„Поносни смо што ћемо отварањем укупно 20 школа родитељства системски оснажити постојећу мрежу школа и омогућити кључну подршку за родитеље преко 5.000 беба на годишњем нивоу широм Србије. Заједно са Роса водом смо створили платформу која  пружа сигурност у периоду проширења породице, што је предуслов за здраво одрастање и васпитање деце“, изјавила је др Весна Књегињић, помоћник министра здравља, Сектор за јавно здравље и програмску и здравствену заштиту.

Роса школе родитељства налазе се у комплетно реновираним и опремљеним просторијама у домовима здравља. Кроз предавања, вежбе и радионице, будући родитељи имају прилику да добију кредибилне и стручне савете о току и фазама трудноће, значају дојења, правилној исхрани трудница и беба, порођају и нези бебе, али и да добију одговоре на сва питања и недоумице.

„Школе родитељства су места где будуће маме и тате проналазе сигурност у сналажењу у новим улогама. Велику захвалност за успешност мисије школа родитељства дугујемо грађанима, који од 2010. године подржавају иницијативе Роса воде и Министарства здравља и доприносе да родитељи широм Србији буду спокојнији и спремнији за нове улоге. Верујемо да ће школе широм Србије у наредним годинама бити ослонац бројним породицама, док ће Роса вода са Министартсвом здравља наставити своју мисију кроз нове иницијативе “, изјавила је Јулија Жигић, представница Роса воде.

Отварање школе родитељства у Димитровграду уследило је након отварања десет школа у протекле две године, и то у Убу, Врању, Пожаревцу, Куршумлији, Сурдулици, Сјеници, Српској Црњи, Свилајнцу, Бојнику и Баточини. Прве Роса школе родитељства су ове године отворене и у Македонији.